Полезни връзки

Интересни инициативи свързани с историята и делото на велики българи


Общобългарският комитет „Васил Левски”

Общобългарският комитет „Васил Левски” е непартийно обществено-културно сдружение с идеална цел. Общобългарският комитет „Васил Левски” е самостоятелна юридическа личност за осъществяване на общественополезна дейност, по смисъла на чл. 2 и чл. 38, ал. 1 от ЗЮЛНЦ, развиваща и утвърждаваща духовните ценности, образованието, науката и културата, чрез опазване на българското културно наследство, свързано с идеите на Васил Левски и неговите сподвижници, както и на други дейци от българското Възраждане.

Една от инициативите на комитета е за приобщаването на повече общини, които приемат заветите на Апостола на свободата Васил Левски за свой ЕТИЧЕН КОДЕКС НА ПОВЕДЕНИЕ И НАРОДНА РАБОТА.
официална страница на комитета: http://vasil-levski.bg/

Фейсбук група на комитета – Комитет „Васил Левски“ – Vasil Levski Committee, Bulgaria


Списък на военните паметници в България

Списък на воеените паметници в България

На страницата на Сдружение Национално движение “Българско наследство” можете да откриете списък на веонните паметници разделени по области. Връзка към картата – линк


вестник Десант

вестник Десант

„Десант“ е информационно-просветителски, аполитичен, познавателен сайт с патриотична насоченост. Текстовете, представени в него, целят да запознаят широката аудитория с малко известни страници от българската история, интересни личности, културно-историческото ни наследство, непознати и красиви места в България, съвети за дома и стопанството, здравословния начин на живот и рецепти за алтернативно лечение.
Сайтът продължава традицията на излизалия в печатен вариант от април 1999 г. до август 2016 г. флагман на патриотичния печат – национален седмичик вестник „Десант“. Връзка към страницата – линк


Ботеви дни в община Враца

Ботевите дни са посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. От 2004 година се провеждат под патронажа на Президента на Република България.

   I. Начало на Ботевите чествания. Първият паметник на Христо Ботев
   През 1885 год. на Милин камък се поставя началото на ежегодните чествания, посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. Първият Ботевски организационен комитет с председател Иванчо Цветков – кмет на Враца и бивш опълченец изработва устав за честванията, които ще се провеждат всяка година. Ботевският организационен комитет е първата неправителствена организация в Република България.
   На 27.05.1890 год. е открит първият паметник на Христо Ботев. Това е и първият скулптурно-архитектурен паметник в Княжество България. Средствата за него са събирани предимно от дарители, въпреки че начинанието се е поддържало и от Стефан Стамболов – в миналото близък другар и съратник на Христо Ботев, а в края на десетилетието министър-председател. Автор на скулптурата е Густав Еберлайн. При моделирането на Ботевата глава той получава известна помощ от младия художник Антон Митев.
   Първият паметник изобразява Ботев в естествен ръст. В дясната си ръка държи призивно издигната сабя, а в лявата свитък хартия. Разпилените листа в краката му подчертават решението да се премине от думи към дела. Върху постамента на паметника били изписани 190 имена на четници и поборници, и прикрепени твърди барелефи на Давид Тодоров, Мито Цветков и поп Коста Буюклийски, внушителна табела с текст и четири лъвски глави из чиито уста бликала бистра вода.
   Металните плочи на паметника са отлети във Виена.
   Инициативата за построяването на Ботевия паметник във Враца е на кмета на града Цено Леонкев и председателя на Постоянната комисия Гьошо Антонов.
   Паметникът е открит тържествено от княз Фердинанд. Сред гостите са министър-председателят Стефан Стамболов, майката на Ботев, съпругата му Венета и дъщеря му Иванка.
   Паметникът е демонтиран през 1955 г.
   На 2 юни 1964 год. се открива сегашният паметник на Христо Ботев, изработен от бронз и сив гранит, висок 12 метра. Автор е скулптора Владимир Гиновски. До паметника гори вечен огън, донесен от Одеса, а върху архитектурните тела има релефи със сюжети от Ботевото творчество и неговия боен път. Паметникът е част от скулптурно-архитектурен ансамбъл включващ в себе си площад, стилизирано лъвче, шадраван и тревни площи дело на архитектите Делчо Сугарев и Иван Иванчев.

   II. Създаване на мемориален комплекс “Ботев път”- 1958 г.
   Непосредствено след освобождението на България поборници и общественици полагат първите дървени, а по-късно и каменни паметници на признателност по пътя на Ботевата чета.
   В 1901 г. комисия с участието на Ботеви четници съставя първия официален протокол за сраженията на четата във Врачанския балкан. За ознаменуване 25-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета се полага основният камък на бъдещия паметник на връх Околчица.
   През есента на 1924 г. по инициатива на Врачанското читалище ”Развитие” е формиран комитет за издигане на нов паметник на Христо Ботев във Враца. инициативният комитет поставя временен маркировъчен знак на Околчица във връзка с честванията през 1926 г. знакът представлявал четири метров православен руски кръст – кръст, какъвто носели опълченците по време на националноосвободителните борби.
   В 1936 год. Ботевският комитет във Враца предприема строителството на паметника на Околчица по проект на арх. Петър Дограмаджиев и инж. Никола Новоселски във формата на осмоконечен кръст с височина 28 метра. Строителството завършва през 1939 год.
   Политическите промени в България водят до замяната на кръста на паметника с петолъчна звезда през 1947 год., която по същите причини в 1991 год. е свалена и паметникът възвръща автентичния си вид с опълченски кръст.
Още през 1936 г. се родила идеята за очертаване на Ботевия път от Козлодуй до Околчица с трайни дървесни насаждения. В 1946 год. трима изследователи на Ботевото дело – Димитър Осинин, Павел Делирадев и Иван Велков определят върху терена бойния път на четата. Три години по-късно този път е маркиран с 53 пътепоказателни камъка и шест паметни плочи, а в 1954 год. започва очертаването му с дървесна растителност.
   Официалното изграждане на алеята – паметник от Козлодуйския бряг до лобното място на Христо Ботев във Врачанския балкан е поставено на 27.05.1958 год. с Постановление на Министерския съвет.
   През 1899 год. комисия определя пътя на Ботевата чета след гибелта на Войводата и съставя официален протокол. Същата година пътят на Ботевата чета от лобното място на Христо Ботев до местноста Рашов дол във Врачанския балкан е маркиран и по него минават първите 40 организирани туристи. Предстои осъществяването на последния етап от развитието на Мемориалния комплекс – определяне и маркиране движението на малките групи и отделните четници от Тетевенския и Троянския балкан.

III. Национален туристически поход “По пътя на Ботевата чета” Козлодуй – Околчица.

Скица на пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Врачанския Балкан

През 1947 год. 17 Ботеви поклонници-туристи преминават по пътя на Ботевата чета и полагат началото на най-голямата родолюбива проява в българското туристическо движение. Походът се провежда ежегодно от 27 май до 2 юни по 120 км маршрут от Козлодуйския бряг до връх Околчица. Осъществява се с подкрепата на Държавната агенция за младежта и спорта, БТС, МОН, Ботевски комитет при Община Враца, Туристическо дружество “Веслец”, Мемориален комплекс “Ботев път”.
Най-многобройни са били участниците в похода през 1976 год., когато са се включили 8 600 туристи.

Статия пътепис за похода както и други интересни материали за Ботевата чета можете да откриете в блога на visokobg източник: Община Враца  връзка към страницата – линк източници на снимките: www.sabori.bg; dariknews.bg; www.zovzaistina.com Скица на пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Врачанския Балкан. Източник Национален музей „Христо Ботев“ – линк


Ботеви дни в община Козлодуй

1. Цели: 1.1. Издигане на чувството за национално достойнство чрез запазване паметта за българите, изиграли роля в съхранението и поддържането на българския дух, в организирането на борбата за свобода и  пробуждане на националното самосъзнание.

Ботеви дни - Козлодуй

1.2. Запазване на народните традиции и развитие на духовната култура чрез популяризиране на културното наследство и увеличаване интереса към културните обекти и събития в община Козлодуй.

1.3. Издигане на гражданското възпитание и стимулиране на гражданската активност чрез оценяване и награждаване на граждани по повод 30 май – Ден на град Козлодуй.

източник и програма за празниците през 2014 можете да намерите от този линк.


Ботеви дни в община Калофер

Ежегодно в дните около 2 юни в град Калофер се отбелязва годишнина от гибелта на революционера, поет и публицист, Христо Ботев. Общината организира концерти и представления. Кулминацията на събитията е в навечерието на празника, когато на мемориалния комплекс се провежда тържествена заря – проверка. Информация и програма за честванията през 2014 – линк


По стъпките на четата на Таньо войвода

По стъпките на четата на Таньо войвода

Всяка година от 30 май до 2 юни се провежда вече станалият традиционен поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“. Тя е втората чета на българската емиграция в Румъния, организирана по идея на Христо Ботев, която на 17 май 1876 г. слиза на Тутраканския бряг при с. Пожарево. Поради отсъствието на романтичен блясък, четата на Таньо войвода остава в сянката на неизвестността почти 120 години.
Едва през 1996 г. благодарение на 30 годишния труд на краеведа-историк Борис Илиев е установен численият състав – 28 души и отчасти биографията на 23 от четниците. Подробен списък на четата можеш да намериш тук. Също така е маркиран бойният път, продължил 11 дни и увенчан с три сражения и 9 жертви.

Априлското въстание от 1876 г. – чисто българско по своя произход е цобре проучено. Последен отзвук от априлските пожари е саможертвата на цвете чети – на Ботев и Таньо. Светът дълго говори и пише за зверствата при потушаването му. Примерите за това са безкрайно много, известно е че именити обществени личности, писатели и политици из цяла Европа отразяват това събитие, полемизирайки от своите трибуни. Руски интелектуален кръжец, начело с Достоевски изпраща своя член д-р Судзиловски да намери водачите на нашите емигранти с посланието“ Не умирайте!“ Отговорът на двамата войводи е: „Ние клетва сме дали!“ Така те поемат към майка България. Идеята е единият отряд да действа от запад в помощ на Врачански революционен окръг, а другият на изток в подкрепа на сливенските бунтовници за подсилване на въстанието и създаването на север от Балкана на свободна територия. Съдбата и на двете чети е сходна – първоначален ентусиазъм, момент на съмнения, лутане, сражения и разгром. Двамата войводи загиват, за да осветят два върха от историята на България – Околчица и Керчан баир.

Идеята на това родолюбиво дело е да се популяризират светли примери от нашата история. В този глобализиращ се свят именно културата и националната история са реперите за оцеляване. На родната си земя не бива да чакаме някой друг да се грижи за нас. Индивидуалната култура чрез личния избор разширява свободата и хоризонтите. Хегемонната роля на английския език не обрича на „варварско“ поведение иначе говорящите, а също и фалшивия страх от американизация. Култура и адаптивност са ключовите думи за индивида във време, когато в световен мащаб отслабва националната държавност. През 1948г. Т. Елиът предсказва , „…че ще станем свидетели на Ренесанс на местните и регионални култури и нрави.“ Затова е ценна идеята на община Тутракан за изграждане на пътека „По стъпките на четата на Таньо войвода“. Не е нужно да чакаме непременно висшестояща инстанция или „западно“ субсидиране за неща, които можем да сътворим сами. А те са около нас. С риск да доскучея ще цитирам дядо Вазов – „Лудите – те да са живи“… източник: КПД Родно Лудогорие линк


Сдружение „Българска история

Българска история
Сдружение „Българска история“ предлага на своите читатели авторски статии, анализи, архивни фотографии и документи.

Младият екип на „Българска история“ създаде един великолепен сайт за „опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало“.

Имат много последователи в социалните мрежи и изнасят уроци по родолюбие. Създатели са на редица видеоклипове с историческа тематика. 

Инициативи

„Да обиколим българските училища“ е една от техните инициативи. Информация за подкрепяните от тях инициативи може да намерите на този линк.

Видеа и филми

Поредиците „Легендите оживяват“, „Наръчник на приключенеца“, „Миналото в минути“, „Viva History“, „Българските учени“, „Българското военно чудо“ и „Нашите пълководци“

Печатни издания

Българска история - печатни издания

Родопски хайдути

Хайдушко сборище се организира от сдружение „Родопски хайдути“.

Родопски хайдути

Фейсбук страница на сдружението можете да отворите от този линк
Всяка година младите родолюбци излизат в гората за 3-4 дни, като местата на сборищата се избират в зависимост от исторически събития, разиграли се по време на турското робство.
..“сдружението цели да покаже и разкаже за стария начин на живот на родопските комити и техните ятаци, далече от комерсиалното и сиво ежедневие“ – Манол Ружинов.
Статития за събитието от петата поредна година на инициативата можете да прочетете от този линк.


Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник

Сурва - Перник

    Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”.
Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година.
    Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.
Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали.
Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина, идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет.

Сурва - Перник
Страница на фестивалът с актуална информация – www.surva.org

Сдружение Азбукари

Букварино

„Сдружение Азбукари“ е неправителствена организация, създадена през 2012 година. Същността на работата ни е да развиваме социалната интеграция, да насърчаваме и подкрепяме талантливите деца и да ги вдъхновяваме да не изоставят мечтите си. „Сдружение Азбукари“ доказа, че е инициативна организация, която умее да събира хора с разнообразни интереси, образование и професии, обединени от идеята да помагат и да подобряват условията на живот на децата.

Проекти:
„Букварино“ – Уникална патриотична игра тръгва към децата в България. Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на „Букварино“.

Обичай родината

„Обичай Родината“ Целта на проекта е да се насърчи любознателността на децата в основните училища с модерен образователен подход, съставен от 11 различни теми.

  • Стая за усмивки
  • Академия за толерантност
  • Детска площадка в НИМ
  • Детска площадка в град Велико Търново

Национално Дружество „Традиция“

Национално дружество „Традиция“ е доброволна, неполитическа, патриотична и културно-просветна общност на граждани, проявяващи професионални и любителски интереси към традициите във въоръжените сили по отношение на моралните ценности, воинските ритуали, униформените облекла, нагръдните знаци, историческото оръжие и военните символи. В края на 2001 год. с решение на Софийски градски съд сдружението е вписано в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. В момента клубове са регистрирани в София, Пловдив, Благоевград, Шумен, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Ловеч, Дряново, Смолян, Панагюрище, Тетевен, Копривщица, Перник и др.

източник: www.traditsiya.com

Фейсбук група Национално Дружество "Традиция"
Фейсбук група Национално Дружество „Традиция“
Национално Дружество Традиция - форум
Национално Дружество Традиция – форум

СЪЮЗЪТ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ (СТДБ)

СЪЮЗ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ (СТДБ)

СЪЮЗЪТ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ (СТДБ) е независима, непартийна и неправителствена, патриотична организация с дълголетна история. Патрон на организацията, е един от нейните създатели Капитан Петко Войвода, който е български национален герой и крупна историческа личност, издигнала се до най-възвишения идеал за свобода, за независимост на България и за мир на Балканите.

СТДБ защитава интересите на около 1,5 милиона българи, живеещи в тракийския регион и вътрешността на страната, и на потомци на бежанци от Беломорска и Източна Тракия. Съюзът има разгърната структура на територията на България и е в процес на доизграждане на своята организационна мрежа във всички общини.

Главните цели на СТДБ са свързани с популяризиране на тракийското културно и историческо наследство, защита на човешките и имуществените права на тракийци и техните потомци, защита на българщината и на тракийските българи извън страната, поддържане на добросъседски отношения с балканските народи.

Архив на вестник „Тракия” в електронен вид е наличен на следната страница – линк

Страницата на организацията можете да отворите от следната връзка – линк


Делюви празници

Делюви празници

От 2001 година Община Златоград, съвместно с Етнографски ареален комплекс, организират Делюви празници, посветени на легендарния родопски герой Делю войвода. Незабравими ще останат театралните възстановки на „Гибелта на Делю хайдутин” и „Един пазарен ден в стария Златоград”, представени през 2007 г. и 2008 г. в квартала с възрожденска архитектура на Златоград.

Местни самодейци и популярни артисти забавляват жителите и гостите на Златоград всяка година, а гостите и туристите посетили нашия град, по време на Делювите празници, остават впечатлени от ревностната почит на златоградчани към традициите. Преоблечени като занаятчии, търговци и абаджии, фотографи и просто като купувачи и зевзеци, организатори и граждани пресъздават истинска атмосфера на един пазарен ден от миналия век.

Заповядайте и тази година в Златоград – градът на Делю войвода!

Делюви празници

източник:rodopskiglas.com, връзка към цялата статия – линк


Чакърови празници

Чакърови празници

Традиционните Чакърови празници това лято ще се състоят следващата събота, на 26 юли, на Чакъровите поляни, малко над прочутата местност Карагьол.
Тържествата ще бъдат открити официално сутринта с участието на смолянския ансамбъл „100 каба гайди”. Ще бъде представена историческа възстановка с жива картина за героичната борба на Чакър войвода и неговата чета с турските поробители. В „театрото” ще участват членове на патриотични клубове от Самоков, София, Видин, Шумен, Стара Загора и Пловдив.
В същия ден ще се състоят народни борби с атрактивни награди и фолклорен концерт с участието на самодейци от района. Планират се още пресъздаването на народни обичаи и изложба на местни ястия и експонати.
Вечерта пък ще има хайдушки огньове и палатков лагер. Организаторите от Общината и самоковския клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода“ обещават фолклорен оркестър, много музика, танци и веселие.
Част от участниците в тържествата ще пристигнат още вечерта в петък, на 25 юли, когато на поляните също ще има огньове, музика, хора и песни.
След прекъсване от около едно десетилетие Чакъровите празници бяха възстановени през миналата година.
Първите подобни тържества на историческата местност край Искъра пък са организирани през лятото на далечната вече 1975 г.
Догодина се навършват 200 години от рождението /1815 г./ на Христо Проданов – Чакър войвода и 160 лета от неговата гибел. снимки от събитието- линк източник: вестник „Приятел“, връзка към статията – линк