10-те най-големи изцепки на Македонизма

Колко добре би било, ако се раздават награди за най-абсурдни твърдения. А бъдат ли раздавани те на Балканите, със сигурност много статуетки биха отишли при съседите ни от Македония, поради опитите за подмяна на историята. Този въпрос ни дава тема за размисъл, а историографията ни подава случаите, в които това се е случвало. Дори в „1984“ на Джордж Оруел, четем как се подменя историята и за какво служи тази смяна. Случвало се е и в българската история, когато за управляващата партия е било по-добре да бъдем славяни, а не някакви си прабългари.

Още през 2000 г. Божидар Димитров издава книгата „Десетте лъжи на македонизма“, а в началото на тази година в „bTV репортерите“ беше излъчен филмът „МЪкедония“ на репортера Иван Георгиев и оператора Борис Пинтев, от който е почерпен материалът за настоящия текст

1. Човешката цивилизация се е зародила в Македония.
Абсурдността на това твърдение дори не изисква замисляне за оборването му. По думите на Александър Йорданов, посланик на България, бивш македонски министър го е убеждавал, че дори в Библията било записано, че в началото е имало: дърво, камък, македонец…
А пък преди няколко месеца излезе информацията, че при пристигането си в съседната държава, получаваш sms от мобилния оператор, с който те приветстват в люлката на човешката цивилизация.

2. Светите братя Кирил и Методий са „македонски просветители“, създатели на македонската азбука.
Братята са основоположници на македонската книжовност и култура. Тяхната мисия поначало е антибългарска. Като че ли за нас българите това е едно от най-грубите и абсурдни посегателства над историята.

3. Съвременните македонци са наследници на населението на Древна Македония.
Подобно абсурдно твърдение би било да кажем, че днешните българи са потомци на древните траки. Също така е смешно едно от най-големите доказателства за твърдението е общото име – Македония. Аз нямам нищо против, че съседите ни се опитват да обединят мултиетническото си общество в единна нация, но нека това да бъде с факти от реалната история.

4. България е фашистка държава, допринесла на избиването на евреите.
Преди няколко месеца в Македония бе пуснат филма „Трето полувреме“, който разказва за футболния отбор Македония (Скопие). Между 1941-1944 година той участва в държавното първенство по футбол в Царство България. В лентата се долавят внушения, че лагерът за изтребление на евреи Треблинка е бил под български контрол и че цялата депортация на седемте или осемте хиляди македонски евреи е по идея на българското правителство. Освен това, цялата тази операция е извършена с огромен ентусиазъм, за да се покаже, че българите са били по-старателни и по-жестоки от есесовските офицери.

5. Самуил (изписан като Самоил) е цар на македонско средновековно царство, наречено Склавиния.
Според акад. Блаже Ристовски от македонската академия на науките името славяни произлиза от македонските славяни – склавините.

6. Гоце Делчев и Яне Сандански са македонци, с македонско самосъзнание.
Също така, в края на XIX и началото на XX век, в Пиринска и Вардарска Македония се води борба за създаване на независима държава, а ВМРО е македонска организация, която действа за постигане на тази цел.

7. Македонците имат живи престолонаследници.
Те останали на територията на днешен Пакистан след смъртта на Александър и днес са част от племето на хунзите. През юли 2008 г. престолонаследниците са посрещнати с почести в Скопие.

8. Македонската култура оформя Барока.
Според арх. Вангел Божиновски – идеен съавтор на проекта „Скопие 2014″, площадът пред базиликата „Св. Петър“ във Ватикана е копие на площада в Джараш, изграден от македонските архитекти при похода на Александър Македонски.

9. Най-старият език в Европа е палеолитният македонски, който е в основата на всички останали езици.
Откритието е направено от Васил Ильов, според когото най-старото име на Европа е било „Зета Македония“.

10. В Македония живеят истински египтяни.
По време на разменяне визити на Александър Македонски и Клеопатра, част от египетските гости са останали в Македония и са създали семейства. Така там са се родили истински египтяни, които и до днес живеят в Македония и наброяват един милион души.

А за капак на тази смешна история, ще споделя с вас един от най-смешните вицове на тази тематика. „Когато американците, а след тях и руснаците, кацнали на Луната, македонецът се притеснил. Гледал, гледал, па рекъл: „Леле, Луно, земьо македонска, пак ли ке те делиме!“

източник:10te.bg, връзка към цялата статия – линк