Във Върбовка отбелязаха 147 години от сраженията на четата на Филип Тотю

Стотици хора от павликенското село Върбовка и околните села се събраха в събота около паметника на загиналите до старата каменна чешма в местността Косматица край селото, за да отбележат 147 г. от героичните сражения на четата на Филип Тотю с многократно превъзхождащ я противник. На празника дойдоха и кметове от съседни населени места, общински съветници, ученици от местното училище „Филип Тотю“. Тук бяха и гости от Ново село, в което легендарният български войвода е преживял последните години от живота си и където има негов музей.

Заупокойна молитва за душите на героите прочете архимандрит Георгий. Кметът на Върбовка Антон Антонов се обърна с благодарност към всички върбовчани и спонсори, допринесли за реализацията на празника. Подобаващото честване на историческото събитие, въпреки че не е кръгла годишнина, той обясни със старта на подготовката им за 150-годишнината. До тогава да обединим сили, за да обновим това свято място, призова Антонов.

Поздравителен адрес към присъстващите прочете кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, а директорът на Исторически музей Павликени Нели Цонева припомни историческите събития на това място отпреди 147 г. На тази дата войводата Филип Тотю слиза на българския бряг от Влашко в Свищов начело на чета от около 30-тина юначни българи. В изпълнение на идеологията на Георги Сава Раковски те трябвало да достигнат Балкана, където да се слеят с четата на Панайот Хитов. В горите край Върбовка четата случайно е разкрита от двама турски ловци и скоро към мястото започват да се стичат групи башибозук и редовна турска войска. В близо 10 часови люти сражения между 30 четници с 3000 врагове, легендарният Филип Тотю, за когото се говори, че куршум не го лови, успява да измъкне почти невредима, с минимални загуби четата, оставяйки сред гората над 70 убити поробители. Накрая на празника членове на клуб „Традиция“ възстановиха сред естествения горски декор тези събития. От името на партии и институции пред паметника в местността „ Косматица“ бяха поднесени десетки венци на признателност, а деца от върбовското училище „Филип Тотю“ очароваха публиката с емоционалните си песни и танци.

Елка СПАСОВА
сн. авторката

източник: dnesbg.com, връзка към цялата статия – линк